Mesti ramai yang suke makan tembikai kan
tapi tentunya korang buang kulitnya kan
tentu ade yang pelik kan kulit tembikai pun leh makan
sure buleh sape nak cube
jom kite belajar macam mane nak memasak sayur kulit tembikai
cara-caranya ialah
1. sediakan bahan iaitu 2 ulas bawang putih, 2 biji bawang kecil dan segenggam ikan bilis
2. kemudian sediakanlah kulit tembikai dipotong mengikut citarasa.
Tapi jangan lupa ya buangkan kulitnya dulu
3. sediakan lada hitam...kalau yang suka pedas letaklah banyak cket ek...
juge sediakan isi ikan yang telah direbus dan dibuang tulangnya...kalau tak letak pun ok..
4. tumbuk kesemua bahan di atas.
next step:
5. sediakan periuk, masukkan air kulit tembikai yang sudah dicuci berserta bahan yang telah
ditumbuk tadi. kemudian kacau di dalam periuk tadi
6. jangan lupa untuk carikkan sedikit daun kunyit dan masukkan sedikit garam kedalam
periuk tadi.
7. biarkan ia di atas dapur dan tunggu sehingga mendidih dan biarkan kulit tembikai tadi empuk
8. sayur kulit tembikai ini boleh la dimakan bersama budu ataupun sambal belacan
so selamat mencuba......
11 comments:
wahh leh wat sayur lak hehehe
waa#da jadi tukang masak daaa
bleh buat sayur yek??
wahh...
bru thu ni..
nak kene try ni..
huhuhu
eh!!!
boleg makan ke??
apa rasanya??
hahahaaaa
best la ko..
mkn best2 kt umah.........
byk nye mek steps nya
tp i like d last step la, no doubt, cicah dgn budu
adei, sedapnya budu & tempoyak! *walhal bru kot mkn dgn nasik ptg td. nyahaha!*
ha?
kulit tembikai
bia btol...
bukan ke keras ke kulit tembikai yna?
mls...
mcm halua kundor je..
campur ngan ABC sedap ni..
lama ilang....macam best je...selama ni dengar aje masakan ni....macam masak labu air caranya..boleh aku test...
Post a Comment